Paardrijden

Lekker even paardrijden! Er zijn uitstekende faciliteiten aanwezig in het kustgebied van Noord-Holland. Ook al heb je zelf geen paard, bij verschillende maneges kan je een paard huren. Je kunt een rit maken in de duinen, op het strand of in het bos. Bij diverse horecagelegenheden is er zelfs een speciale plaats om je paard even te stallen.

In het kustgebied zijn verschillende spelregels; we geven een overzicht. 

Duinen
Van Wijk aan Zee t/m Bergen aan Zee (PWN is beheerder)
Duinkaart verplicht; het hele jaar door

Van Bergen aan Zee t/m Camperduin (Staatsbosbeheer)
Toegang € 3,60 per dag (kaart kopen bij ingang gebied); het hele jaar door

Strand
Van Wijk aan Zee t/m Bergen aan Zee
Paarden zijn niet toegestaan van 1 mei tot 1 oktober. Daarbuiten zijn ze toegestaan, m.i.v. zon- en feestdagen van 12.00 tot 19.00 uur

Van Bergen aan Zee t/m Camperduin
Paarden zijn overdag niet toegestaan van 1 mei tot 1 oktober (wel voor 10.00 uur en na 19.00 uur). Daarbuiten zijn ze toegestaan, m.u.v. zon- en feestdagen van 12.00 tot 19.00 uur

Bos
Van Wijk aan Zee t/m Bergen aan Zee
Duinkaart verplicht, het hele jaar door

Van Bergen aan Zee t/m Camperduin
Toegang € 3,60 per dag (kaart kopen bij de ingang van het bosgebied)

Vergeet daarbij niet dat voor het betreden van het natuurgebied dagkaarten zijn vereist. Deze kaarten zijn te verkrijgen bij de ingang van het desbetreffende natuurpark. Als ruiter is het van belang om te weten dat bepaalde gebieden tussen Egmond aan Zee en Wijk aan Zee tussen 1 mei en 1 oktober verboden zijn om te rijden.

Paarden huren voor (georganiseerde) duinritten

Het duingebied van de Noord-Hollandse kust is gemakkelijk om ter paard te ontdekken. Er is ook een mogelijkheid om paarden te huren om er eventueel een duinrit mee te maken. Voor het huren van paarden is het wel belangrijk dat je geschikte kleding hebt en over voldoende rij ervaring beheerst. Als je het duingebied op eigen houtje gaat ontdekken is het van belang om een toegangskaart voor het gebied te kopen. Dagkaarten kosten € 3,60 en zijn verkrijgbaar bij de ingang van ieder park, de toegang tot de Kennemerduinen is gratis.

Toegang tot het duingebied met paard (en wagen)

In het gebied tussen Groet en Egmond aan Zee (gemeente Bergen) is het van 1 mei tot 1 oktober overdag op het strand verboden voor paarden en/of andere rijdieren (wel mag je rijden voor 10.00 uur en na 19.00 uur). Van 1 oktober tot 1 mei is men welkom, behalve op zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 19.00 uur. In het gebied tussen Egmond aan Zee en Wijk aan Zee (gemeente Castricum) is het van 1 mei tot 1 oktober verboden om tussen 9.00 uur en 20.00 uur op het strand te zijn met paarden en/of andere rijdieren. Sinds kort is (een deel van) het gebied toegankelijk voor paard en wagen. De ontheffing en vergunningen voor het rijden met paard en wagen zijn aan te vragen bij PWN kantoor Fochteloo in Castricum, telefoon (0251) 66 10 11.

Parkeren paardentrailers

Als je met jouw eigen paard naar het strand of de duinen gaat, wil je natuurlijk wel de paardentrailer goed kunnen parkeren. Er is een aantal parkeerplaatsen waar je overdag jouw paardentrailer gratis kunt stallen (mocht je er meer weten, dan horen wij dit graag):

  • Bezoekerscentrum De Hoep
  • Ingang De Bleek, Weg naar de Bleek, in de duinen ten zuiden van Egmond aan Zee
  • Ingang Kraaiennest, Beverwijkerstraatweg, tegenover snackbar De Patatoloog, tussen Heemskerk en Castricum
  • Ingang Duinvermaak, hoek Breelaan en Duinweg in Bergen​
  • Naast Duinmanege Van Poelenburgh, Duinweg 129, Schoorl

Blijf op de hoogte

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content