Fietsen: mountainbiken

Met de neus in de wind lekker crossen door de duinen en over het strand. Mountainbiken is voor veel liefhebbers een fijne manier om sport en natuur met elkaar te combineren. In de duinen gelden echter wel een aantal spelregels waar mountainbikers zich aan moet houden. En in ieder gebied zijn die regels net even anders.

Mountainbiken in de Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen beginnen in Bergen/Bergen aan Zee en eindigen tot ver buiten Camperduin. In de Schoorlse Duinen is de mountainbiker de hele dag door welkom op de fietspaden en op het mountainbikeparcours. Dit MTBparcours is onlangs gekozen tot de leukste van Nederland! De route is in 1996 aangelegd en loopt door zowel een open duingebied als door de bossen Het parcours telt 205 hoogtemeters en gaat over de Schoorsle Nok op 48 meter boven NAP. 

In de Schoorlse Duinen gelden de volgende spelregels:

  • De mountainbikeroute is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. 
  • De route is eenrichtingsverkeer, namelijk tegen de klok in. 
  • Fiets in kleine groepjes, waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk en benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets.
  • Voorkom onnodig remmen om de de ondergrond te besparen.
  • Respecteer de natuur (plant en dier), maak geen onnodig lawaai en laat geen afval achter.
  • Je mag niet fietsen op wandel- of ruiterpaden. 

Mountainbiken in het Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat ligt tussen Wijk aan Zee en Bergen aan Zee. In dit gebied zijn mountainbikers elke dag welkom van zonsopkomst tot 10.30 uur. Mountainbiken is alleen toegestaan op de daarvoor aangewezen onverharde voetpaden of op de fietspaden. Sommige delen van de duinen zijn echter (24 uur per dag) niet toegankelijk voor mountainbikers om kwetsbare en bedreigde dieren en planten te beschermen. Bij de ingangen van het duingebied en op borden in het gebied staat welke onverharde paden tot 10.30 uur toegankelijk zijn. Let wel goed op dat je op de juiste paden fietst, want je riskeert een boete als je je met een mountainbike op bijvoorbeeld de ruiterpaden begeeft. Bovendien zijn de toegangspaden naar uitzichtpunten alleen voor wandelaars bedoeld.

Duinkaart verplicht

Voor een bezoek aan het Noordhollands Duinreservaart heb je een duinkaart nodig (niet nodig voor de Schoorlse Duinen). Lees hier meer over op onze pagina Duinen en duinkaarten.

Fietsen op het strand 

Fietsen op het strand geeft weer een heel andere ervaring dan een tocht door de duinen. Aan de gehele kust mag je fietsen over het strand. Het zomerseizoen duurt in alle plaatsen van 1 mei tot 1 oktober en het winterseizoen van 1 oktober tot 1 mei. In de gemeente Bergen mag je in het zomerseizoen fietsen op het strand vóór 10.00 uur en ná 19.00 uur. In de gemeente Castricum zijn fietsers gedurende het zomerseizoen welkom op het strand vóór 9.00 uur en ná 20.00 uur. In het winterseizoen mag je overal de hele dag fietsen op het strand.

Blijf op de hoogte

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content