Eb & Vloed

Het verschijnsel waarbij de zee zich ‘terug trekt’ (eb) en ‘opstuwt’ (vloed), wisselt elkaar twee keer per dag af. Door op de plaats te klikken (op alfabetische volgorde) kun je direct zien hoe het gesteld is met de getijden.

Bergen aan Zee
Camperduin
Castricum aan Zee
Egmond aan Zee
Hargen aan Zee

Het kan zomaar gebeuren… Heb je een mooi plekje op het strand, heeft de zee na een paar uur opeens je handdoek bereikt. Dit fenomeen van de wisselende waterstand heet eb en vloed. Deze getijden ontstaan door een krachtenveld, namelijk door het verschil in zwaartekrachtaantrekking aan de kant dichtbij en ver van de maan. De aarde zelf is erg star, maar het water eromheen kan zich wel bewegen en doet dat dan ook. Aan de kant van de aarde, die naar de maan is toegekeerd, wordt het water sterker door de maan aangetrokken dan door de aarde zelf. Het heeft daarom de neiging verder van de aarde af te gaan, hier ontstaat vloed. Verloopt dit proces andersom, dan is het eb.

Blijf op de hoogte

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content