Activiteiten

Wat

Meer ... >

Waar

Meer ... >

Wanneer

Van
Tot en met

WAT gaan we DOEN

18 sep. - 30 sep. Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar - De Koe, Het grazen voorbij

In de tentoonstelling 'De koe, het grazen voorbij' onderzoekt fotograaf Van der Meer (1955) de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij als productiebedrijf. Die werkelijkheid sluit niet altijd aan bij onze romantische denkbeelden over de boer en zijn koeien...

Van der Meer neemt je mee in de fascinerende wereld van de hedendaagse koe. Hij stelt met zijn beelden vooral vragen. Waar kijken we naar, naar welke ontwikkeling? Vanuit welk perspectief? Hoe werkt beeldvorming en welke belangen worden gediend? Door deze tentoonstelling besef je, dat de inrichting van je leefomgeving niet zomaar een gegeven is, maar dat je er door je gedrag invloed op uitoefent.

Meer ...
23 sep. - 7 okt. Bergen nh
Obsession of Art - Food for joy

Midden in Bergen, op vijf minuten lopen van de Ruïnekerk vind je The Obsession of Art. Sinds de start in 1994 specialiseert deze toonaangevende galerie zich in 'hedendaagse theatrale kunst'. De collectie kenmerkt zich door originaliteit, sterk kleurgebruik, verfijnde dynamiek, emotionele kracht en internationale criteria voor top kwaliteit.

Tot en met zondag 7 oktober 2018 geniet je van de expositie ‘Food for joy’
Het leven is het waard vrolijk te leven! Alireza Varzandeh (1963, Shiraz, Perzië)
Meer dan 30 jaar geleden gevlucht naar Duitsland en nu een zeer gevraagd kunstenaar. Hij schildert de vrijheid van de wereld die hij aantrof na z’n vlucht. Een wereld van dynamiek, vol kleur en overwegend plezier. Zijn thema: voor elk mensenleven geldt dat de stemming het leven kleur geeft.
Alireza Varzandeh wordt in de Benelux exclusief vertegenwoordigd door The Obsession of Art. Hij leeft afwisselend in Duitsland en Spanje.
 
Foto: Alireza Varzandeh Freunden, original oil on canvas 110 x 140 cm y 2018

Meer ...
25 sep. - 7 okt. Bergen nh
Kranenburgh - Ans Wortel, bohémienne in Bergen

Ans Wortel (1929-1996) woonde twintig jaar lang in villa Kranenburgh. Met haar werk- en levenslust zorgde ze voor reuring in het kunstenaarsdorp Bergen. Deze zomer is ze even ‘thuis’ en kun je haar opnieuw bezoeken in Museum Kranenburgh.

De kunst van Ans Wortel werd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw bejubeld door critici en ze groeide uit tot een bekende Nederlander. Nadat ze in 1963 werd bekroond met de eerste prijs van de Biënnale de la Jeunesse in Parijs, ging het hard met carrière van de autodidact. Hetzelfde jaar nog volgde een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, dat ook werk van haar aankocht. In 1968 bood de toenmalige burgemeester haar villa Kranenburgh in Bergen aan, nadat hij haar krappe huisje in Amsterdam had gezien. 

Ans Wortel was dol op haar onderkomen en werkte er onafgebroken. Ze vulde het huis met schilderijen die zich - zeker in haar latere periode - kenmerken door een heel eigen stijl, het ‘Ikme’, zoals Wortel het zelf noemde. Met haar vrijgevochten kunstenaarsgeest was ze wars van regels en trok ze zich nergens iets van aan. Talrijk waren de feesten en ontvangsten in haar pand, en nog talrijker de verhalen over de excentrieke kunstenares. Haar huis werd het centrum van de wereld van de kunstenaar.

Meer ...
25 sep. Heiloo
Oudheidkamer Heiloo

In de Oudheidkamer Heiloo zie je via een tijdlijn de geschiedenis van Heiloo, vanaf de 8e eeuw tot 1960, w.o. bovenstaande prent.

In drie zalen vind je (wisselende) exposities over de geschiedenis van Heiloo met o.a. deze hoogtepunten: Onze Lieve Vrouw ter Nood, landgoed de Coulster, de Heilooer Kring, het Huis Nijenburg en de Witte Kerk.

Beleef de historie van Heiloo en geniet o.a. in de filmzaal van de beeld- en geluidsopnames die bewaard zijn gebleven. 

Momenteel is de tentoonstelling te zien 'De middenstand van Heiloo door de jaren heen’. Wat te denken van foto’s van de middenstand van voor de tijd dat Winkelhof ’t Loo er was en ook de Zeeweg nog niet was doorgetrokken naar de Heerenweg? In een tijd dat Heiloo 23 bakkers, 22 kruideniers 16 melkboeren en15 groenteboeren rijk was! Komt dat zien, bewonder en verwonder je.

Meer ...
25 sep. Schoorl
SBB - Vollemaanwandeling in de Schoorlse Duinen

De volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel. Ga met de gidsen van Staatsbosbeheer en Metius (de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging) mee op pad voor een nachtelijke wandeling bij volle maan.

Samen dwaal je door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte duinen. Tijdens de wandeling wordt op verschillende punten stilgestaan en vertellen de gidsen diverse wetenswaardigheden over de maan.

Meer ...
26 sep. Heiloo
Rondwandeling Zuiderloo

Ga mee op excursie door het unieke Zuiderloo-gebied. Het gebied, dat op dit moment wordt ontwikkeld en steeds meer bebouwd raakt, bezit nog een eeuwenoude landschapsstructuur, die op meerdere plekken goed zichtbaar is. Rondleiders laten u zien wat deze wijk zo bijzonder maakt en welke moeite de gemeente zich getroost om die hoge cultuurhistorische waarden intact te houden.

De landschapsstructuur in dit gedeelte van Heiloo laat nog kenmerken zien van de vroegste ontginningen uit de Middeleeuwen. Het is uniek dat dit nog bestaat in ons inmiddels volle land. De woonwijk, is mede doordat de nieuwe woningen op oude zandgronden worden gebouwd, een unicum in ons land, omdat de zandgronden als eerste altijd werden bebouwd, vanwege het feit dat zij gezonder waren om op te wonen dan de vochtige poldergronden onder NAP.

Meer ...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | » »»

Dit kun je elke dag DOEN

1 jan. - 31 dec. Egmond-Binnen
Abdij van Egmond

De Abdij van Egmond heeft een eeuwenoude geschiedenis, die teruggaat tot circa 600 n.Chr. Eeuwenlang was de Abdij, naast een ziekenhuis en opvang voor armen en wezen, een kenniscentrum. De monniken hadden veel kennis van waterbeheer en van het verbouwen van gewassen. 

Museum
Hier vind je een permanente expositie. Er zijn archeologische vondsten, een maquette (1:100) van de middeleeuwse Abdij in welstand en teksten, tekeningen, foto's en film brengen het stukje geschiedenis vanaf de 10e eeuw tot aan de verwoesting in 1573 tot leven. 

Abdijwinkel
In de Abdijwinkel vind je voornamelijk producten uit de eigen Abdij, zoals kaas, jam, thee, keramiek en kaarsen. Ook is er een groot assortiment boeken, dvd's en cd's. 

Krijg hier een impressie van de Abdij van Egmond.

Meer ...
1 jan. - 31 dec. Bergen nh
Museum Kranenburgh

Op steenworp afstand van het hart van Bergen ligt een van de mooiste plekken om van kunst te genieten: Kranenburgh. Het museum biedt werk van grote namen, multi-talenten en beloftes voor de toekomst. Denk aan Leo Gestel, Charley Toorop, Lucebert en Armando.

Het fundament onder Kranenburgh vormen de schilders van de Bergense School. Deze kunstenaars kwamen begin vorige eeuw naar Bergen vanwege het zeelicht en de inspirerende omgeving.

Foto: Peter H. Toxopeus

Meer ...
1 jan. - 31 dec. Bergen nh
Bioscoop Cinebergen

Met zo’n 100 zitplaatsen en midden in het bos gelegen, is deze intieme filmzaal een bijzondere locatie. De ‘Zwarte schuur’ zoals Cinebergen in de volksmond wordt genoemd biedt een uitstekend aanbod van kwaliteitsfilms voor een zo breed en divers mogelijk publiek. Voor en na de film is er gelegenheid voor een drankje in het gezellige theatercafé.

Meer ...
1 jan. - 31 dec. Castricum
Kinderboerderij 't Dierenduintje

Weet je, ‘t Dierenduintje is een bijzondere kinderboerderij. Alle dieren die er wonen hebben zo hun eigen verhaal: ze zijn allemaal gered. Soms van de slacht, soms na een slecht leven. En daarom mag ieder dier, jong en oud, mooi of lelijk er wonen.

Op ‘t Dierenduintje wordt er niet gefokt met dieren. Zodoende ontstaan er geen overschotten en hoeven er nooit dieren naar de slacht of handel te worden afgevoerd. Alle dieren die op ‘t Dierenduintje wonen, mogen daar in alle rust en met plezier hun oude dag slijten. 

Er zijn varkens, knobbelganzen, geiten, bokken, konijnen, kippen en nog veel meer dieren die met je willen spelen. Dit zijn meestal de jonge dieren, de ouderen vinden het heerlijk om een aaitje te krijgen. Kom je ook eens kijken, spelen of aaien?

Meer ...
1 jan. - 31 dec. Castricum
Tuin van Kapitein Rommel

De Tuin van Kapitein Rommel: niet zo maar een Tuin, maar één die bol staat van allerlei activiteiten op recreatief, cultureel en educatief gebied. Centraal in deze oase van rust staat de ontmoeting tussen mensen. Maar je kunt ook gewoon rondwandelen en, zittend op een bankje, genieten van alles wat er groeit en bloeit. Een Tuin die bovendien elk seizoen wat anders te bieden heeft.

De Tuin van Kapitein Rommel wordt volledig beheerd door een stichting, gerund door vrijwilligers. Gedurende het hele jaar organiseert zij allerlei recreatieve, culturele en educatieve activiteiten voor jong en oud.

Meer ...
1 jan. - 31 dec. Castricum
PWN - Bezoekerscentrum De Hoep

In Bezoekerscentrum De Hoep ontdek je op een leuke en boeiende manier alles over het zuiveren van water in de Noord–Hollandse natuur. Je ontdekt op een leuke, speelse manier hoe PWN ervoor zorgt dat er elke dag weer schoon en lekker drinkwater uit je kraan komt. En ook hoe PWN met verstuiving, begrazing en vernatting het duin beheert. Er zijn filmpjes, voeldieren en het hartstikke leuke vondstenkabinet.

Natuuractiviteiten
In De Hoep worden tal van activiteiten georganiseerd. Kom bijvoorbeeld de boswachter helpen en krijg de kneepjes van het boswachtersvak onder de knie. Of ga op bezoek bij kabouters Pim en Pientje in de duinen. Er is genoeg te DOEN!

Meer ...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | » »»
Markt

Binnenkort te DOEN

25 september SBB - Vollemaanwandeling in de Schoorlse Duinen
26 september Expositie - Commer-in
26 september Kinderboerderij 't Beestenboetje
28 september t/m 30 september Expositie - Galerie De Kapberg
29 september t/m 30 september Expositie - Commer-in
29 september t/m 30 september Museumhoeve Overslot
30 september Braderie op Landgoed Willibrordus
Meer
Weersverwachting
Bergen
Meer weer in Bergen

Blijf op de hoogte

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content