Activiteiten

Wat

Meer ... >

Waar

Meer ... >

Wanneer

Van
Tot en met

WAT gaan we DOEN

17 okt. - 29 okt. Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar - Meester van het licht - Emanuel de Witte

Dit najaar zet Alkmaar één van de meest getalenteerde schilders uit de Gouden Eeuw in de schijnwerpers: Emanuel de Witte (1617-1692). In 2017 is het 400 jaar geleden dat De Witte in Alkmaar werd geboren. Het is de eerste keer dat er een monografische tentoonstelling aan Emanuel de Witte wordt gewijd. Dat is opmerkelijk, gezien het feit dat hij als grootste schilder van kerkinterieurs uit de tweede helft van de Gouden Eeuw wordt beschouwd. Met bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenlandse collecties toont Stedelijk Museum Alkmaar de veelzijdigheid van De Witte’s oeuvre en zijn meesterschap in perspectief en licht. De tentoonstelling heeft geleid tot nieuwe inzichten over zijn werk.

Alkmaarse schilders
Emanuel de Witte groeide op in Alkmaar en was een stad- en leeftijdgenoot van de kunstenaar Caesar van Everdingen (1616/1617-1678). Zijn vader Pieter de Witte was hoofd van de Franse school. De jonge Emanuel volgde zijn opleiding bij stillevenschilder Evert van Aelst (1602-1657) in Delft. Daarna keerde hij terug naar zijn geboortestad, waar hij zich in 1636 inschreef bij het Sint-Lucasgilde, de vakvereniging voor schilders. Over zijn werk uit deze periode is helaas niets bekend.

Klantenkring van formaat
Na een kort verblijf in Rotterdam en tien jaar Delft verhuisde Emanuel de Witte opnieuw. Ditmaal naar Amsterdam. Daar was hij op dat moment de enige architectuurspecialist. De Witte wist al snel zijn reputatie te vestigen. Tekenend voor deze reputatie is dat hij al in 1654 door de dichter Jan Vos onder de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd werd gerangschikt – in één adem met Rembrandt en Govert Flinck. Inventarissen en andere oude bronnen geven een indruk van zijn klantenkring: een architect, een koster, de kerkmeesters van de Oude Kerk in Amsterdam. Hij schilderde ook op bestelling. Een van zijn opdrachtgevers was niemand minder dan de koning van Denemarken, Frederik III. Het was vooral de fenomenale lichtbehandeling waarmee hij indruk maakte: als geen ander wist hij te spelen met zonlicht dat door hoge kerkramen naar binnen valt en op zuilen en wanden reflecteert. Hij schilderde niet alleen protestantse – en katholieke  gebedshuizen, maar introduceerde ook het imposante interieur van de Portugese synagoge te Amsterdam in de schilderkunst.

Levendig en anekdotisch
Meer dan veel andere schilders in hetzelfde genre, worden de composities van De Witte bevolkt door mensen die zijn werken een levendig, soms zelfs anekdotisch karakter geven. Kinderen krijgen de borst, er worden graven gedolven en hondjes lopen rond. Wie het werk van Emanuel de Witte vandaag de dag in ogenschouw neemt, wordt getroffen door de verrassende veelzijdigheid van zijn oeuvre. Naast de Delftse en Amsterdamse kerkinterieurs waaraan hij zijn reputatie dankt, vervaardigde hij marktgezichten, genretaferelen, portretten en historiestukken. En bijna zonder uitzondering van grote levendigheid en hoge kwaliteit. Dankzij bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenland kunnen we de variëteit en de kwaliteit van De Witte’s oeuvre in Stedelijk Museum Alkmaar in de volle breedte laten zien.

Kleurrijke levenswandel
Verschillende bronnen beschrijven de schilder – die een kleurrijke levenswandel en bepaald geen makkelijk karakter moet hebben gehad  – met zoveel verve dat we een duidelijk beeld van hem krijgen. Dankzij ‘zynen weerborstigen aart’ (aldus biograaf Arnold Houbraken in 1718) raakte hij keer op keer verzeild in ruzies, conflicten en rechtszaken. Geplaagd door persoonlijke problemen met verhuurders en achterstallige betalingen pleegt hij in 1692 uiteindelijk zelfmoord. Daarmee kwam een tragisch einde aan een kleurrijke loopbaan. 

Speciale activiteiten
Gedurende de tentoonstelling vinden er diverse activiteiten bij de tentoonstelling plaats. Van inlooprondleidingen op zondag tot expertlezingen en een rondleiding door de directeur. Kijk hier voor het overzicht.

Meer ...
18 okt. Heiloo
Muziek in de Cultuurkoepel Heiloo

De zaal is imposant door haar hoogte, de schitterende lichtinval door de enorme glas-in-lood-ramen, vol met verhalen. En zeker ook door de ronde vorm en het grote podium, voorheen altaar. Hier kun je genieten van muziek, maar ook literatuur, theater, dans en beeldende kunst komen aan bod. De zaal is uiteraard ook interessant en gastvrij beschikbaar voor allerhande organisaties, cultureel en niet-cultureel.

Hieronder vind je in het kort het programma:

Vrijdag 29 september 2017: BACH2WAYS (20.15 uur)
Sopraan Johannette Zomer en hoboïst Bart Schneemann brengen Bach èn een hedendaagse kijk op Bach. Begeleid door het ensemble Tulipa Consort.

Vrijdag 13 oktober 2017: Kamermuziek (20.15 uur)
Sextet van Studenten van het Conservatorium Amsterdam met werken van Mozart, Janitsch en Bach.

Zondag 15 oktober 2017: Esemplastic: The Band versmelt Klassiek en Modern (19.30 uur)
Veelvoudig Award-winning zang duo BRAXI – bekend van o.a. Holland’s Got Talent – nu samen met Esemplastic: The Band. Van Prince tot Pavarotti en van Bowie tot Bocelli.

Woensdag 18 oktober 2017: Literaire Salon met Adriaan van Dis (19.00 uur)
Adriaan van Dis vertelt, leest voor, beschouwt, beantwoordt vragen, en signeert - met daarbij een driegangen diner. Kaarten alléén verkrijgbaar in de voorverkoop.

Zaterdag 21 oktober 2017: Café des Chansons (20.15 uur)
De mooiste Franse klassiekers bezorgen menigeen kippenvel en tranen van ontroering. 

Zaterdag 4 november 2017: Willibrorduslezing door Martin Sommer (tijd: ?)
​In navolging van de lezing van vorig jaar, zet Martin Sommer in zijn tafelrede het gedachtegoed van Willibrordus, op de zijn gebruikelijke inspirerende wijze, af tegen de huidige tijd.

Zaterdag 9 december 2017: KoepelScratch - Messiah van Händel (19.30 uur)
Doe mee of luister naar de eerste KoepelScratch. Je bent welkom als zanger of als publiek. Georganiseerd door het Oratoriumkoor.

Meer ...
18 okt. Schoorl
SBB - Kabouter Zako viert de herfst

Kabouter Zako viert de herfst met een herfstfeest in Buitencentrum Schoorlse Duinen en ook Jan Klaassen en Katrijn zijn erbij. Kabouter Zako zorgt voor alle paddenstoelen, misschien kun je hem daarbij helpen?
Na afloop van de voorstelling ga je van een wilgentak een eigen kabouter knutselen. Hoe heet jouw kabouter?

Meer ...
18 okt. Uitgeest
Fort aan Den Ham

Het Fort aan Den Ham is een van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam; de voormalige kringstelling van permanente verdedigingsbouw rond de hoofdstad. Als een hermetisch afgesloten cirkel zou deze stelling de laatste weerstand in de verdediging van het land vormen.

Het fort is gebouwd tussen 1896 en 1903 en het huisvest een militair museum, is regelmatig geopend voor bezoekers en er zijn diverse lezingen/workshops.

Tussen zondag 28 mei en zondag 25 juni word je in het gehele fort door de kunstexpositie 'Toy-art' (i.s.m. stichting Tengel).

Programma 2017
Zondag 30 april:
Tinnen soldaatjes gieten en schilderen. Diverse demonstraties en workshops.

Zondag 29 oktober:
Tinnen soldaatjes gieten en schilderen. Diverse demonstraties en workshops.

Meer ...
18 okt. Heiloo
Archeologisch museum Baduhenna

In dit museum vind je een collectie archeologische voorwerpen uit Heiloo en naaste omgeving. Honderden voorwerpen, met een unieke achtergrond en met een interessant verhaal wat de herkomst betreft.

Sommige voorwerpen komen uit de prehistorie, bijvoorbeeld de vuurstenen sikkels uit de bronstijd (2000BC - 800BC). Andere stammen uit de tijd dat er boerderijen of landhuizen waren, zoals Ypenstein, een kasteel met gracht en hoektorens, gebouwd in de 16e eeuw.

De rondleiders vertellen met enthousiasme en laten je de rijke bewoningsgeschiedenis van Heiloo beleven.

In de filmzaal draait een documentaire ‘Limmen, De Krocht’, waarbij je ziet op welke manieren archeologen aan het werk zijn.

Meer ...
18 okt. Akersloot
Korenmolen De Oude Knegt

De Oude Knegt is een werkende korenmolen, waar graan wordt gemalen tot meel. Dit meel gaat naar verschillende bakkers in de buurt en wordt in diverse varianten in het winkeltje verkocht. Hiermee kun je thuis lekker brood bakken.

In het molenaarshuisje worden naast meelproducten originele cadeauartikelen verkocht. En....  bij voldoende wind draait de molen en kun je zien hoe het wordt gemalen.

Uniek verjaardagsfeest?
​Pannenkoeken eten met de molenaar, heet het arrangement voor verjaardagsfeestjes die je hier kan vieren. Er is een rondleiding in de molen, je mag met een handsteen zelf graan malen en met dat meel worden dan de pannenkoeken gebakken die je samen gaat opeten. Uiteraard is er ook limonade.

Meer ...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | » »»

Dit kun je elke dag DOEN

1 jan. - 31 dec. Egmond-Binnen
Abdij van Egmond

De Abdij van Egmond heeft een eeuwenoude geschiedenis, die teruggaat tot circa 600 n.Chr. Eeuwenlang was de Abdij, naast een ziekenhuis en opvang voor armen en wezen, een kenniscentrum. De monniken hadden veel kennis van waterbeheer en van het verbouwen van gewassen. 

Museum
Hier vind je een permanente expositie. Er zijn archeologische vondsten, een maquette (1:100) van de middeleeuwse Abdij in welstand en teksten, tekeningen, foto's en film brengen het stukje geschiedenis vanaf de 10e eeuw tot aan de verwoesting in 1573 tot leven. 

Abdijwinkel
In de Abdijwinkel vind je voornamelijk producten uit de eigen Abdij, zoals kaas, jam, thee, keramiek en kaarsen. Ook is er een groot assortiment boeken, dvd's en cd's. 

Krijg hier een impressie van de Abdij van Egmond.

Meer ...
1 jan. - 31 dec. Bergen nh
Museum Kranenburgh

Op steenworp afstand van het hart van Bergen ligt een van de mooiste plekken om van kunst te genieten: Kranenburgh. Het museum biedt werk van grote namen, multi-talenten en beloftes voor de toekomst. Denk aan Leo Gestel, Charley Toorop, Lucebert en Armando.

Het fundament onder Kranenburgh vormen de schilders van de Bergense School. Deze kunstenaars kwamen begin vorige eeuw naar Bergen vanwege het zeelicht en de inspirerende omgeving.

Foto: Peter H. Toxopeus

Meer ...
1 jan. - 31 dec. Bergen nh
Bioscoop Cinebergen

Met zo’n 100 zitplaatsen en midden in het bos gelegen, is deze intieme filmzaal een bijzondere locatie. De ‘Zwarte schuur’ zoals Cinebergen in de volksmond wordt genoemd biedt een uitstekend aanbod van kwaliteitsfilms voor een zo breed en divers mogelijk publiek. Voor en na de film is er gelegenheid voor een drankje in het gezellige theatercafé.

Meer ...
1 jan. - 31 dec. Egmond aan den Hoef
Slotkapel Egmond

Lopend over de natuurstenen vloer, die deels is gevuld met oude grafschriften, kijkend naar het gebrandschilderde glas, dat het zonlicht omtovert tot een magisch licht, is een bezoek aan De Slotkapel een heel bijzondere belevenis.

Willem I van Egmond liet in 1227 een kapel bouwen bij het Slot op den Hoef, de huidige Slotkapel. In 1229 werd De Slotkapel door de bisschop van Utrecht officieel ingewijd.

De Nederlandse Concertstichting organiseert, gedurende het concertseizoen, twee concerten per maand binnen het oude muziek repertoire. Slotkapel Egmond is een bijzondere plek voor concerten, exposities of lezingen.

Meer ...
1 jan. - 31 dec. Bergen nh
Sportcentrum De Beeck

Sportcentrum De Beeck biedt diverse mogelijkheden voor de sportieve of recreatieve gebruiker (op speciale tijden ook voor naturisten). Speels geïntegreerd zijn de grote whirlpool, een jetstream en een ondiep en afgeschermd babybadje. Zwemplezier voor het hele gezin!

Meer ...
1 jan. - 31 dec. Castricum
Kinderboerderij 't Dierenduintje

Weet je, ‘t Dierenduintje is een bijzondere kinderboerderij. Alle dieren die er wonen hebben zo hun eigen verhaal: ze zijn allemaal gered. Soms van de slacht, soms na een slecht leven. En daarom mag ieder dier, jong en oud, mooi of lelijk er wonen.

Op ‘t Dierenduintje wordt er niet gefokt met dieren. Zodoende ontstaan er geen overschotten en hoeven er nooit dieren naar de slacht of handel te worden afgevoerd. Alle dieren die op ‘t Dierenduintje wonen, mogen daar in alle rust en met plezier hun oude dag slijten. 

Er zijn varkens, knobbelganzen, geiten, bokken, konijnen, kippen en nog veel meer dieren die met je willen spelen. Dit zijn meestal de jonge dieren, de ouderen vinden het heerlijk om een aaitje te krijgen. Kom je ook eens kijken, spelen of aaien?

Meer ...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | » »»

Blijf op de hoogte

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content